Lisa is tachograaf specialist bij Roadsoft en met meer dan 7 jaar tachograaf ervaring, een expert op dit gebied. Lisa heeft het talent om complexe tachograaf vraagstukken te vertalen naar eenvoudige hulpartikelen. Op LinkedIn heeft ze meer dan 6.000 volgers, hier deelt ze wekelijks tachograaf tips met als doel de logistieke branche te informeren over hun wettelijke tachograafplicht.
In dit artikel leggen we je alles uit over de landcode in de tachograaf. We vertellen je op welke momenten je de landcode moet invoeren en waar je verder rekening mee moet houden.
Wil je meer leren over landcodes en een volledige basis van de tachograaf zoals out-of-scope rijden, de boot/trein functie en de smart tacho 2? Doe dan onze kosteloze tachograaf cursus op de Roadsoft Academie.
De landcode moet sinds februari 2022 verplicht ingevoerd worden in de tachograaf. De landcode moet op drie momenten worden ingevoerd in de tachograaf. Deze drie momenten zijn:
De eerste situatie dat je de landcode moet invoeren in de tachograaf, is aan het begin van de dienst. De mogelijkheid om het begin land in te voeren, komt voordat de manuele invoer moet worden bevestigd of je krijgt eerst een bevestiging te zien van de manuele invoer en daarna de mogelijkheid om een begin land te selecteren. Het is belangrijk dat dit goed ingevuld wordt en wordt bevestigd. Je krijgt na het invoeren, het beginscherm van de tachograaf te zien.
De tweede situatie dat je je landcode moet invoeren is bij het passeren van de landsgrens. Wanneer je een landsgrens passeert moet je ook de landcode handmatig invoeren als je voertuig geen smart tacho 2 heeft. Dat je je landcode moet opgeven bij het passeren van een landsgrens geld sinds februari 2022. Het invoeren van de landcode moet gebeuren bij de dichtstbijzijnde veilige stopplaats aan of voorbij de grens. Let op dat dit op de eerstvolgende veilige stopplaats moet gebeuren, dus niet op de vluchtstrook.
De derde situatie dat je je landcode moet invoeren op de tachograaf is aan het einde van de dienst. Aan het einde van de dienst moet er altijd een landcode ingevoerd worden op de tachograaf. Wanneer een chauffeur de bestuurderskaart uit de tachograaf haalt, wordt als eerste de naam van de chauffeur getoond met een voortgangsbalk. Hierna is het direct mogelijk om de landcode in te voeren.
Het invoeren van een landcode bij het passeren van een landsgrens hoeft niet bij een smart tacho 2. De smart tacho 2 is verplicht op nieuwe voertuigen die na 21 augustus 2023 voor het eerst zijn geregistreerd bij de RDW. De smart tacho 2 stelt automatisch de locatie vast bij het passeren van een grens. Bij alle andere tachografen, dus ook de smart tacho 1, moet de landcode wel op de tachograaf worden ingevoerd, dus niet elke slimme tachograaf voert de landcode automatisch in.
Dat een landcode ingevoerd moet worden, is bepaald in het mobility package. Het mobility package staan de Europese tachograaf regels die bepaald zijn door de Europese Commissie. De tachograaf wordt tegenwoordig niet alleen maar gebruikt voor de rij- en rusttijden, maar ook voor handhaving van cabotage en detachering. Cabotage gaat over goederenvervoer binnen Europa tussen 2 punten en dit is beperkt toegestaan. Zo mag een vervoerder 3 cabotage ritten uitvoeren binnen 7 dagen en hierna mag een vervoerder 4 dagen lang geen cabotageritten rijden. Detachering is het uitlenen van werknemers aan een derde partij. Door te registreren in welk land er gewerkt wordt, kan er een eerlijk loon betaald worden aan een werknemer. Dit zorgt voor een eerlijke concurrentie in heel Europa en gaat uitbuiting van werknemers tegen. Door de verplichting van landcodes zijn cabotage en detachering overtredingen beter op te sporen waardoor er beter op gehandhaafd kan worden.
Hoe werkt het invoeren van de landcode in de tachograaf?
Als je de landcodes correct wilt invoeren moet je weten welke landcode bij welk land hoort. Hier een lijst van alle landcodes in de tachograaf.
De landcode invoeren is ook verplicht voor chauffeurs die alleen nationaal vervoeren. Chauffeurs die nationaal vervoeren moeten nog steeds de landcode van het begin- en eindland invoeren in de tachograaf wat dus Nederland is.
Kijk je liever? Bekijk dan de video die wij hebben gemaakt over landcodes.
Deze video is een onderdeel van onze tachograaf cursus.
Mag er een landcode worden ingevoerd tijdens het rijden?
Tijdens het rijden zelf mag er geen landcode worden ingevoerd. De chauffeur moet de eerst mogelijke veilige stopplaats vinden en de vrachtwagen parkeren om de landcode te wijzigen.
Registreert een Smart Tacho 1 automatisch de landcode?
Nee, een Smart Tacho 1 voert niet automatisch de landcode in. Een Smart Tacho 1 geeft wel een suggestie van het land. Deze suggestie dient echter nog wel bevestigd te worden in de tachograaf.
Mag je op de vluchtstrook gaan staan om de landcode in te voeren?
Nee, de landcode moet ingevoerd worden op de eerstvolgende veilige stopplaats. De vluchtstrook is geen veilige stopplaats.
Wij van Roadsoft zijn er om jou als vervoerder te helpen met het voorkomen van tachograaf boetes. Dat doen we door de beste tips en nieuwste ontwikkelingen te delen via onze artikelen, video's, trainingen en evenementen. Ook faciliteren we je slimme tachograaf software en hardware waarmee je je bedrijfsvoering vereenvoudigt en daarmee je vrijheid als vervoerder vergroot.
Lees hier meer over onze tachograaf software