Auteur: Lisa Kok

Lisa is tachograaf specialist bij Roadsoft en met meer dan 7 jaar tachograaf ervaring, een expert op dit gebied. Lisa heeft het talent om complexe tachograaf vraagstukken te vertalen naar eenvoudige hulpartikelen. Op LinkedIn heeft ze meer dan 6.000 volgers, hier deelt ze wekelijks tachograaf tips met als doel de logistieke branche te informeren over hun wettelijke tachograafplicht.

LinkedIn Logo
Slimme tachograaf
Kennisbank
Wat is een slimme tachograaf?

Wat is een slimme tachograaf?

Datum: 09-09-2020
Auteur: Lisa Kok
Leestijd: 6 minuten

Ben jij benieuwd naar wat een slimme tachograaf is óf wat je hier echt nog over weten moet? Wij nemen alle ins & outs met je door zodat het jou aan geen informatie meer ontbreekt. Voor een eventuele verdieping rondom het nieuwste meetinstrument kun je terugvallen op het Rijtijdenbesluit waaraan iedere chauffeur zich dient te houden.

Wil je op een makkelijke manier een goede basis leren over de tachograaf over onderwerpen zoals out-of-scope rijden, de boot/trein functie en de smart tacho 2? Doe dan onze kosteloze tachograaf cursus op de Roadsoft Academie.


De slimme tachograaf

Sinds 15 juni 2019 kennen we de slimme tachograaf als de nieuwe standaard. De zogeheten ‘smart’ tachograaf introduceert de tweede generatie tachografen die zich onderscheidt middels een aantal innovatieve functies en eigenschappen. De nieuwste digitale tachograaf beschikt onder andere over een verbinding met het mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS), een communicatiesysteem voor vroegtijdige manipulatie- of fraudedetectie op korte afstand (DSRC) en een interface met intelligente vervoerssystemen (ITS). Van deze slimme tachograaf zijn nu 2 versies: de smart tacho 1 en de smart tacho 2.


Op grond van de nieuwe verordeningen (EU) nr. 164/2014 en (EU) nr. 799/2016 verplicht de Europese Commissie ieder nieuw geregistreerd voertuig om dit nieuwe apparaat aan boord te hebben. 


Nieuwe functies

De nieuwe generatie tachografen dankt de benaming ‘slimme tachograaf’ aan verhoogde veilige verwerking van data, de tegenwerking van manipulatie en de hele serie nieuwe functionaliteiten. We lopen de drie verplichte functies nog even met je door. Deze functies zijn van de slimme tachograaf zijn:

  • GNSS-module
  • DSRC-interface
  • ITS-interface


GNSS-module (Globale Navigation Satellite System)

De GNSS-module werkt op een verbinding die draait op GPS, GLONASS, Galileo of BeiDou. Veelal is het een combinatie van GPS + GLONASS die de positie van het voertuig vastlegt via satellietsystemen. De tachograaf werkt hierdoor een stuk sneller en nauwkeuriger met locatiegegevens en aanvullende snelheidsgegevens. De locatiegegevens wijzen uit hoeveel werktijd er in een bepaald land is besteed. Een enorme verbetering om oneerlijke concurrentie te verminderen.


DSRC-interface (Dedicated Short Range Communication)

Door de DSRC-module kunnen controlerende instanties op korte afstand je gegevens (beperkt) uitlezen om eventuele fraude op te sporen. Omdat het puur dient als selectiemiddel voor verdere controles kun je door deze snelle analyse niet direct een boete opgelegd krijgen. Hoewel dit theoretisch wel mogelijk is, stelt de EU dit nog uit en moet je je tachograaf nog gewoon fysiek gecontroleerd worden. Wanneer je niet verdacht wordt van fraude worden de via DSCR verzamelde gegevens om privacy-redenen na 3 uur gewist. Overigens sluit deze voorselectie geen algemene wegcontroles uit.


ITS-interface (Intelligent Transport Systems)

Door de ITS-module kun je eenvoudig je voertuiggegevens of overige data delen met andere systemen zoals downloadprogramma’s, boordcomputers en mobiele apps. Zo opent deze functie de deuren naar krachtige integraties voor nu en in de toekomst.


Efficiënte wegcontroles

De nieuwe functies moeten wegcontroles een stuk makkelijker, sneller en dus efficiënter maken. Toezichthoudende instanties kunnen zo namelijk op afstand detecteren of er sprake is van manipulatie en/of fraude. Hoe dan? Aan het begin en einde van je werkdag slaat de slimme tachograaf automatisch de locatie van je vrachtwagen op. Om de drie uur wordt ook nog de positie van het voertuig vastgesteld. Na registratie kunnen deze locatiebepalingen niet worden gereset. Aan de hand van eenvoudige logica in de GPS-locaties kunnen controleurs bepalen of er bijvoorbeeld tegenstrijdige bewegingsgegevens zijn binnen de getoonde rijtijden. Ook zien zij direct of je met een bestuurderskaart rijdt of niet. 


In verhouding tot een algemene inspectie kunnen er door deze technologie veel meer voertuigen gecontroleerd worden in hetzelfde tijdsbestek. Bovendien is de kans aanzienlijk groter dat er daadwerkelijk een overtreding met de tachograafdata is begaan wanneer een voertuig er eenmaal uit gepikt wordt voor verder onderzoek. Hoewel de inspectie wel kan achterhalen of je zonder kaart rijdt, kunnen ze jouw rij- en rusttijden niet van een afstand meten. Daarbij heeft ook niet elke controlerende instantie de nieuwste apparatuur ter beschikking. 


Roadsoft: de IL&T controlespecialist

Wij van Roadsoft zijn er om jou als vervoerder te helpen met het voorkomen van tachograaf boetes. Dat doen we door de beste tips en nieuwste ontwikkelingen te delen via onze artikelen, video's, trainingen en evenementen. Ook faciliteren we je slimme tachograaf software en hardware waarmee je je bedrijfsvoering vereenvoudigt en daarmee je vrijheid als vervoerder vergroot.

Lees hier meer over onze tachograaf software